StichtingBisonte

annelien-dushiblog1

Annelien en de dushi’s; twee weken vrijwilligerswerk voor Bisonte in Italië

Op 20/7 vertrok ik naar Marie-José en Sjef in Italië. Zij wonen op een prachtig landgoed in Gozzano aan het Lago d’Orta en stellen dit vanuit de Stichting Bisonte regelmatig beschikbaar aan individuen of groepen.  Het doel van mijn reis was om samen met hen een groep kinderen uit verschillende Dushihuizen in Nederland een mooie vakantie te bezorgen. Ik ben al jaren vriendin en Bisonteur. Ook in het kader van Bisonteur wil ik mij graag inzetten als vrijwilliger.

De eerste dagen voordat de groep zou arriveren waren gevuld met voorbereidende werkzaamheden; de tipi’s opzetten aan het meer, de picknick tafels klaarzetten, de doucheruimte gebruiksklaar maken, houten bordjes, kommen en lepels in de olie zetten en nieuwe grote schalen kopen in een prachtig houtatelier. Dit laatste gekoppeld aan een heerlijke lunch in Campello Monti.

Een leuke klus was het nadenken over de maaltijden, recepten bedenken en de boodschappenlijst maken. Het brood konden we dagelijks bestellen bij de bakker die het zelf kwam brengen. Alle andere boodschappen werden gehaald bij Alla Fonte, een coöperatie van biologische bedrijven. Werkelijk een prachtige winkel met mooie verse producten. De groep bestond in totaal uit 9 kinderen tussen de 9 en 16 jaar en 4 begeleiders. Met ons drieën erbij 16 personen. Daarvoor eten in huis halen vraagt om een goede planning! Voor mij was Alla Fonte een feestje om naar toe te gaan.

Iedere ochtend starten Marie-José en Sjef met meditatie, zwemmen en ademhalingsoefeningen. Ik ben ingestoken bij het zwemmen en heb meegedaan met de ademhalingsoefeningen. Dit laatste was een verassende ontdekking voor mij. Ik vond het heerlijk om te doen en voelde me er erg goed bij. Ik ben Marie-José en Sjef erg dankbaar dat ik mee mocht doen!

De kids arriveerden op maandag 25/7. Wij waren er klaar voor! De groep bestond uit 5 meisjes en 2 jongens. En wat een bagage!  Na de rondleiding in het huis eerst zwemmen! Het water is zo lekker in deze tijd van het jaar. Eten aan het meer is een plaatje; bergen op de achtergrond, blauwe lucht, het eilandje San Giulio in het meer, wat wil je nog meer? De kids hebben zelf een takenlijst gemaakt wie meehelpt met koken, opruimen, afwassen en de doucheruimte schoonmaken. Na de maaltijd zijn we met z’n allen Marie-José gevolgd in een oud Indiaans ritueel waarbij we langs de tipi’s en het terrein liepen. Een ieder strooide wat tabak en sprak een spreuk . Dit gaf verbondenheid met elkaar en met de plek!

Het gaat te ver om de hele week van dag tot dag te beschrijven maar voor mij waren de hoogtepunten:

. de kids beter leren kennen bij het koken, samen eten en activiteiten ondernemen

. wandelen naar Pella en daar een ijsje eten

. bergwand beklimmen met gids Seppie. Met pittige wandeling vooraf! Hij is zelf een geweldige klimmer en geeft vertrouwen aan de kids.

. pizza eten in Pella met weer zo’n heerlijk ijsje toe

. boottocht naar Orta en lunch in het restaurant op het eiland

. gitaarspel van Sjef en Luuk op de laatste avond met zang en lekker swingen

. laatste ontbijt waar we een zelfgemaakte kleine tipi kregen met allemaal lieve teksten

Het afscheid ontroerde me, meer dan ik had gedacht. Wat een mooie kinderen! Ze zitten in mijn hart! Gelukkig hebben we een uitnodiging om een keer in het Dushihuis te komen eten en hopelijk komt er in oktober weer een groep.  Het was geweldig om dit samen met Marie-José en Sjef te doen. We vormden een goed team!

Ook heerlijk was het om samen op te ruimen, muziek van Nina Simone, de bordjes weer in de olie te zetten, de keuken schoon te maken, evalueren in een leuk restaurant aan het Lago Maggiore en me verheugen op weer naar huis gaan want ik miste mijn lief en hij mij! Ik doe graag de volgende keer weer mee!

Annelien Bennink, 10 augustus 2016

Bisonteur stichting Bisonte