StichtingBisonte

Ewout Staartjes heeft de koudetrainingen van Stichting Bisonte naar een veel hoger niveau getild dankzij een inspirerende workshop aan Sjef & Marie-José. Al vele jaren nemen wij onze retraite deelnemers mee in ons dagelijks ochtendritueel met ook een duik in het onvolprezen Lago di Orta in Italië. Ewout heeft ons geleerd om dit vooral tijdens de koude maanden op een verantwoorde en heilzame manier te doen.

Samen met zijn vrouw Loes heeft Ewout gedurende 15 jaar yogastudio Dynamica in Deventer geleid. Een belangrijk onderdeel van de studio was winterzwemmen met als jaarlijks hoogtepunt een retreat yoga & ijszwemmen in Rusland. Sinds 2019 heeft hij zich volledig toegelegd op winterzwemmen en werkt Loes in Boeddhistisch Tibetaans centrum Maitreya. Gevraagd naar zijn achtergrond zegt Ewout:

“Sinds 1993 kom ik jaarlijks in Rusland, Oekraïne of Siberië en spreek inmiddels goed Russisch. In de winter van 2003 kwam ik tijdens een intensieve yogaretreat in Novosibirsk voor het eerst in aanraking met hun traditie van koudetraining. Na het bezoeken van vele walrusclubs door heel Rusland heb ik in 2013 in Omsk mijn certificaat instructeur ‘harding met kou en winterzwemmen’ behaald. In 2021 heb ik mijn inzichten verder verdiept door in Moskou gediplomeerd Dampmeester te worden, d.w.z. de traditionele Russische sauna (banja) behandeling met eiken- en berkentakken.

Het is mijn missie geworden om deze oude kennis uit Siberië, Rusland en Oekraïne in Nederland door te geven, waarbij alle focus ligt op een gezonde dosis kou. In de lijn van deze traditie heb ik de Walrusclubs opgericht met inmiddels 7 vestigingen in Nederland inclusief het opleiden van instructeurs Russische traditie. Daarnaast geef ik met regelmaat workshops winterzwemmen, o.a. bij Thermen Bussloo en organiseer ik diverse retreats, in Nederland, Rusland en Noorwegen.”

Wij waren zo enthousiast over Ewout en zijn bijzondere methode dat Sjef in het najaar van 2021 met succes de instructeurs opleiding heeft gevolgd.

Voor meer informatie over Ewout en het winterzwemmen, check hier de website: winterzwemmen.nl