StichtingBisonte

insectenhotel2

Bisonte realiseert insectenhotel in samenwerking met de Heihoeve

Vorig jaar hebben we het, door de cliënten van de Heihoeve ontworpen en gemaakte, insectenhotel naar de Homuschemuhl gebracht. Het was toen nog niet helemaal gevuld. Bisonteurs Alide en Jos wilden met zo duurzaam mogelijke materialen werken. Nieuwsgierig naar het resultaat ben ik met vriendin Truus naar Keeken gefietst. Het is prachtig. Wat een imponerende constructie! Op de foto is te zien dat het insectenhotel op een mooie open plek is geplaatst en door de vorm en omvang goed zichtbaar is voor voorbijgangers. Het hout begint al iets te vergrijzen, waardoor het mooi opgaat in de natuur.
infobord
Op het informatie bordje staat dat dit insectenpaleis onderdak biedt aan bijen, hommels,vlinders, lieveheersbeestjes, gaasvliegen en andere nuttige insecten. De (ontferm-)berm hebben ze ingezaaid met bloemen. Geweldig om te zien dat het insectenhotel nu een plek heeft gekregen bij een groep mensen met zo veel liefde voor de natuur!
Insectenhotel
Wat eraan vooraf ging
Als Bisonteur kwam ik ongeveer twee jaar geleden met het idee om een groot insectenhotel/informatiebord te laten maken en deze te plaatsen in het park bij de Casa Bisonte, Gozzano in Italië, langs het wandelpad aan het meer. Vanuit mijn toenmalige functie als circuitmanager hebben Marie-José en ik contact gezocht met het werk – en dagbestedingscentrum de Heihoeve, onderdeel van Dimence, GGZ Overijssel, met de vraag of cliënten het insectenhotel wilden maken en ook zouden gaan plaatsen in Italie.

Het doel dat we voor ogen hadden was dat de Heihoeve het product in de markt zou kunnen zetten (met ondersteuning van Bisonte als tegenprestatie) bijvoorbeeld voor Natuurmonumenten, Stichting Overijssels Landschap, etc.

Tonnie Kloosterboer, de bedrijfsleider van de Heihoeve en drie cliënten waren direct enthousiast. We hebben voorbeelden van insectenhotels aan hen laten zien maar de drie mannen vonden dat maar zozo en ze zijn zelf gaan ontwerpen! Tot onze grote verassing kwamen zij met een fantastisch ontwerp, zeer origineel en mooi om te zien.

Pieterpad

De mannen gaven aan dat zij het plaatsen in Italië te hoog gegrepen vonden. Ook spraken we geen opleverdatum af omdat zij niet goed kunnen werken onder druk. Als alternatief voor plaatsing werd gekozen voor de Homüschemühl, een prachtige ecologische woonwerkgemeenschap gelegen langs het Pieterpad in Keeken op 16 km van Nijmegen. Dit is dichterbij en meer haalbaar. De mensen die wonen en werken op de Homüschemühl streven naar harmonie met de natuur en de omgeving. Alide en Jos wonen daar en zijn allebei Bisonteur. Zij waren direct enthousiast om het insectenhotel langs het Pieterpad te plaatsen. Zij leverden alle materiaal (hout, dakpannen) voor de bouw van het insectenhotel, passend bij de boerderij. En ze maakten een mooi informatiebord waarop in verschillende talen te lezen is wat de functie van het insectenhotel is en welke insecten gebruik maken van het insectenpaleis, zoals zij het noemen.

Indrukwekkend

Het was een hele klus om het insectenhotel te maken. Mooi werk ook! Het was passen en meten en zorgen voor een goede, stevige constructie. De gekozen vorm, een honingraat, is bewerkelijk maar oogt prachtig. Daarnaast moest het goed vervoerbaar zijn en tegen een stootje kunnen.

Er ontstond vertraging doordat andere werkzaamheden voorrang hadden. Ook persoonlijke omstandigheden van de bouwers maakten dat de bouw niet snel vorderde. Toch was er al heel veel werk gedaan en was het een kwestie van afwerken. In goed overleg hebben we ervoor gekozen om het insectenhotel over te brengen naar de Homüschemühl en het afwerken en de plaatsing door hen te laten doen.

Op maandag 19/10/2015 was het zover. Helaas hadden de makers er van afgezien om mee te gaan naar de Homüschemühl, dus brachten Tonnie en ik het insectenhotel weg. Het insectenhotel werd met de tractor door Max op de aanhangwagen gelegd. Indrukwekkend vond ik dat, het insectenhotel was veel groter dan ik me had voorgesteld (toch wel 2m hoog!).

We werden op de Homüschemühl enthousiast ontvangen door Alide en Jos. Het insectenhotel werd onder de werkschuurkap gestald om daar afgewerkt te worden. Verschillende raten moesten nog gevuld worden met materiaal waar insecten zich in kunnen verstoppen. Het insectenhotel is in de berm langs het Pieterpad geplaatst. Het is mooi om er naar toe te lopen, ernaar te kijken en te lezen waarvoor het insectenhotel dient. Het zal bijdragen aan het bewustzijn dat we zuinig moeten zijn op bijen/insecten want zij dragen wezenlijk bij aan het ecologisch evenwicht op aarde.

En daarbij is het ook nog een prachtig landschapskunstwerk!

Annelien